Love at the theatre <3

Liefde is al sinds de vroegste oorsprong van het theater één van de populairste thema's om te gebruiken in een plot. Speciaal voor Valentijn lijsten we enkele fijne romantische stukken op!

14 februari 2020

Ontdek deze romantische musicals en toneelstukken!

14 februari is de hoogdag van de romantiek! Of je Valentijn nu commercieel vindt of niet, het wordt in heel wat landen gevierd en de feestdag gaat terug op oude heidense liefdesfeesten. Ook in menig theaterplot speelt de liefde een belangrijke rol. Iedereen kent klassiekers zoals Romeo & Julia, of de saga van Tristan en Isolde die door Wagner naar de opera gebracht werd, of West Side Story, een moderne musicalversie van Romeo & Julia. Wij maakten een overzicht van enkele minder klassieke stukken! Werd je interesse gewekt en wil je graag eens lezen? Dat kan bij de Theaterbib van OPENDOEK of vraag een zichtzending van het libretto! 

'Love begins at 50' - Raymond Hopkins (vert. Brigitte De Man)


Komedie // 6 dames - 3 heren // avondvullend

Cis en Anita zijn 28 jaar getrouwd. Er zit behoorlijk wat sleet op hun huwelijk. Cis is altijd een brave huisvader geweest en is best tevreden met zijn fantasieloze huwelijk. Tot hij zijn vijftigste verjaardag angstvallig ziet naderen. Plots voelt hij zijn hormonen in overdrive gaan. Hij neemt een besluit: nog één keer kunnen genieten van aangenaam gezelschap voor het niet meer kan. Hij beantwoordt enkele zoekertjes in de krant en nodigt de dames uit op een avond dat Anita niet thuis is. Anita wil deelnemen aan een wedstrijd voor het perfecte koppel. Niet omdat ze zo overtuigd is van haar geslaagde huwelijk, haar motivatie is de prijs die verbonden is aan de wedstrijd: een cruise naar de Caraïben. Ze wil Cis niet op de hoogte brengen van haar deelname, hij zou in zijn onhandigheid wel eens haar kansen kunnen verbrodden. Een recept voor misverstanden; grappig, snel, frenetiek, hilarisch. Geen wonder dat het elk seizoen door meerdere verenigingen wordt opgevoerd!

Onder andere de groep Kloar Bie Doage speelt Love begins @ 50 in maart 2020 


'Kiss me, Kate' - Cole Porter + Bella & Samuel Spewack


Romantische musical // 3 dames - 6 heren 

In Kiss me, Kate maken we kennis met Fred Graham en Lilli Vanessi, twee sterren van het theater. Vroeger waren ze gelukkig getrouwd. Nu halen ze elkaar het bloed van onder de nagels. Voor het eerst spelen ze nog eens samen, in De getemde feeks van William Shakespeare. Hij speelt Petruchio, zij Katharina, de feeks. Lois Lane heeft de rol van Bianca kunnen bemachtigen. Haar vriend Bill Calhoun mag Lucentio spelen. Zij is een beetje manziek en duikt in bed met iedereen die haar misschien aan roem en rijkdom kan helpen. Hij heeft een gokverslaving. De spanning is te snijden achter de scène, maar toch moet vanavond de première gespeeld worden. Als echter ook nog blijkt dat Fred een schuld te vereffenen heeft bij één of andere mafiabaas en diens trawanten net vanavond die schuld komen opeisen, wordt het er allemaal niet gemakkelijker op…

In 2017 speelde Festivaria nog 'Kiss me, Kate' aan het Donkmeer


'Liefdesbrieven' - A.R. Gurney


1 dame - 1 heer // avondvullend

Voor Andy Ladd is schrijven de enige manier om zijn gevoelens voor Melissa Gardner te verwoorden. Schrijven betekent voor hem de enige uitweg uit de gevangenis van zijn eigen persoon, en de enige manier om in contact te komen met de vrouw dit hij liefheeft. Melissa wordt dan weer geconfronteerd met de moeilijkheden die eigen zijn aan het schrijven. Ze weet instinctief dat je woorden zowel kan gebruiken om te verbergen als om te onthullen, en dat brieven ook een manier kunnen zijn om contact te vermijden in plaats van te communiceren. Uiteindelijk gaat Melissa ten onder aan een relatie waar ze te afhankelijk is van de brieven enerzijds, en van de persoon anderzijds. Andy echter vindt zelfs na haar dood troost in het schrijven van brieven, en voelt -tenminste in zijn verbeelding- Melissa's liefde en vergevingsgezindheid, als hij op het einde aan haar moeder schrijft. 

'Liefdesbrieven' werd in 2018 nog opgevoerd door Project Fors Theatermakers in Nederland

'She Loves Me' - Joe Masteroff, Jerry Bock & Sheldon Harnick


Romantische musical // 2 dames - 5 heren 

Een stad ergens in Europa, 1937: Amalia en George zijn collega’s in een parfumeriezaak. En ze hebben een bloedhekel aan elkaar. Beiden zijn wanhopig op zoek naar een geliefde, dus besluiten ze om te reageren op een 'lonely hearts' advertentie in de krant. Ze beginnen liefdesbrieven te schrijven naar een onbekende ander: naar elkaar! Maandenlang delen ze via anonieme brieven hun diepste gedachten over het leven, literatuur en muziek en zijn inmidddels heimelijk verliefd op elkaar geraakt. Maar of ze elkaar tussen het ruziën door ooit gaan herkennen als geliefden? 

In 2018 werd 'She Loves Me' opgevoerd door De Kernploeg in Nederland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x