Cultuur in tijden van Corona

Lees hier meer over de impact van het Coronavirus Covid-19 op de cultuursector en hoe ALMO daarmee omgaat.

2 april 2020

Cultuur in tijden van Corona

Update 25 januari 2021

Het Coronavirus Covid-19 heeft een aanzienlijke impact op onze samenleving en economie. Eén van de sectoren die er het hardst onder lijdt, is ongetwijfeld die van de cultuur. Voorstellingen worden afgelast en programmeringen moeten compleet herschreven worden. Hier vind je meer informatie over hoe ALMO en de uitgevers die we vertegenwoordigen omgaan met deze situatie. Doe hier aangifte van je uitgestelde of geannuleerde voorstelling(en). 

Materialen terugsturen en ontvangen

Omwille van de huidige maatregelen (per 25/01/2021), is onze bibliotheek niet elke dag bemand. Hierdoor lopen verzendingen van materialen mogelijk vertraging op en is het niet steeds mogelijk om teruggestuurde materialen in ontvangst te nemen. We vragen dan ook om voorlopig GEEN materialen terug te sturen! Neem wel steeds contact op met ons zodat we te allen tijde op de hoogte zijn!

Worden de voorstellingen uitgesteld naar een later tijdstip in 2021? Dan mogen de materialen worden bijgehouden zonder bijkomende kost. Worden de voorstellingen uitgesteld naar een later tijdstip buiten 2021 of worden de voorstellingen permanent geannuleerd? Dan moeten de materialen worden geretourneerd, maar dit pas vanaf maart 2021. 

Productie uitstellen of annuleren?


Toneel

Wat de toneelstukken betreft, is er meestal geen probleem om die te verplaatsen naar een latere datum. We moedigen gezelschappen dan ook aan om dit zeker te proberen, maar hebben er uiteraard begrip voor indien dit niet mogelijk is. Wanneer er toch een probleem is voor bepaalde voorstellingen, dan zal je dat van ons vernemen als reactie op je annuleringsaangifte

Musical & operette

Voor musicals moeten we case-by-case bekijken wat de mogelijkheden zijn, ook in verband met de muziekmaterialen en huurtermijnen. De aanpak kan ook afhankelijk van de uitgever verschillend zijn. In elk geval zullen we steeds samen met de gezelschappen uitzoeken wat de beste oplossing is. 

Symfonische werken, opera & dans

Voor uitvoeringen van symfonische werken, opera en dansvoorstellingen, gelden ook specifieke regels per uitgever. Ook hier wordt er uiteraard aangemoedigd om de voorstellingen indien mogelijk te verplaatsen naar een latere datum.

Bij hernemingen mogen de partituren ofwel:

  • Bij het orkest blijven tot de hernemingen, zonder meerkost! (voorstellingen dienen dan wel in seizoen 20-21 plaats te vinden)
  • Teruggestuurd worden naar ALMO. Voor aanvang van de hernemingen, zullen de partituren dan opnieuw verstuurd worden naar het orkest. 

De uitgever bepaalt voor welke optie er wordt gekozen.  

Bij definitieve annulering dient er steeds overlegd te worden met de ALMO over hoe alles afgehandeld zal worden. De aanpak verschilt per uitgever.

Hoe staat de sector ervoor?


Uiteraard zijn de verliezen groot. Als een evenement niet verplaatst kan worden, willen klanten hun kaartjes natuurlijk graag terug. De overheid heeft nu echter een speciale verlengde terugbetalingstermijn in het leven geroepen waardoor producenten en organisatoren meer tijd krijgen om tickets terug te betalen. Daarnaast worden cultuurliefhebbers opgeroepen om deze terugbetaling niet aan te nemen en het ticketgeld dus bij wijze van gift aan de organisaties te schenken. Een mooi initiatief dat de financiële kater hopelijk iets draaglijker zal maken. Gelukkig moet niet elk evenement definitief geannuleerd worden.

De meeste gezelschappen kiezen ervoor om hun geannuleerde voorstellingen te verplaatsen

Zoals de grafiek visualiseert, merken we gelukkig dat de meeste producenten waar ALMO mee samenwerkt erin slagen om hun voorstellingen te verplaatsen naar een later tijdstip. In dat geval verliezen ze de verkochte tickets niet. Een andere mogelijkheid is dat voorstellingen gestreamd worden. Verschillende auteursrechten organisaties zijn dan ook druk in de weer met licenties voor het streamen van voorstellingen. Je kan veel opvoeringen vinden op de volgende platformen:

Ook op de websites van cultuurhuizen zelf vind je (fragmenten van) hun voorstellingen. Check dus zeker eens je favoriete huizen! 

Tot slot willen we iedereen vooral een goede gezondheid wensen. Blijf zoveel mogelijk binnen, dan kunnen we hopelijk spoedig met z'n allen weer samen in real life genieten van kunst en cultuur!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x