Auteur in de spotlights: S.B. Simaeys

"Zo je fantasie even loslaten, neerpennen, en bij het schrijven zie je het gewoon allemaal in je hoofd gebeuren"

Auteur S.B. Simaeys (1982) is gebeten door alles wat met theater te maken heeft.

Ze kreeg kunst en cultuur mee van thuis uit. Hoewel ze eerst nog wat last had van plankenkoorts, heeft ze uiteindelijk toch de stap op het podium durven zetten en begon ook zelf teksten te schrijven. In 2019 richtte ze nog haar eigen toneelvereniging ‘Alise On Stage’ op. Met een fantastisch gemotiveerd team worden haar stukken zo tot leven gebracht op de scène! Lees meer over het gezelschap van S.B. Simaeys op www.aliseonstage.be. Sharon schreef al twee teksten: Abdij RUSTique (2019) en Villa Karma (2020). 

Wat is je favoriete toneelstuk aller tijde?

"‘Blind Date’ dat in première ging in het Fakkeltheater in Antwerpen. Een goede portie humor zorgt ervoor dat je een avond hebt kunnen ontspannen. Even weg uit de enge wereld waarin we vertoeven. Niet bij nadenken, gewoon genieten, lachen en liefst van al nog gieren van het lachen. Dat was hier zeker het geval."

Wie of wat wakkerde je liefde voor toneel aan? 

"Mijn vader was vroeger zelf actief in de wereld van amateurtoneel. Dus het werd al in de genen meegegeven. Als kind ging ik naar de muziekschool waar ik niet alleen notenleer, zang en keyboardlessen volgde, maar ook dictielessen, en die gaven me dat duwtje in de rug om wat meer ‘uit mijn kot’ te komen. Plankenkoorts, zenuwen die door mijn lijf gieren, … net dat waren de ingrediënten om vooral NIET aan toneel te doen, maar uiteindelijk heb ik die angst overwonnen door het toch maar te doen en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Gewoon even een stap zetten uit de dagelijkse wereld met vooral de nadruk op veel plezier beleven zowel op als naast de scène."

Waarom schrijf je graag toneelteksten?

"Zelf houd ik van heel veel humor en vooral van gekke omstandigheden. Zo je fantasie even loslaten, neerpennen en bij het schrijven zie je het gewoon allemaal in je hoofd gebeuren. Er zijn geen grenzen, je hoeft geen rekening te houden met de realiteit." 

Wat is jouw remedie tegen een writer’s block? 

"Gewoon loslaten. Niks forceren. Meestal begint op een totaal onverwacht moment de lamp te branden. Gewoon uit het niets. Dikwijls door een situatie die zich in het echte leven voordoet, waarvan je denkt, … ‘Ja, dat zou ook wel leuk zijn’."  

Welk toneelstuk is jou echt bijgebleven en waarom?

"Ik hou vooral van toneel in het dialect. Zelf ben ik van West-Vlaanderen en dat maakt de dialogen net dat tikkeltje sappiger en grappiger. De toneelstukken van het Prethuis zijn daarom één van mijn favorieten." 

Wanneer is een toneelstuk voor jou pas echt geslaagd? 

"Als ik moet gieren van het lachen, dan is het zeker geslaagd. Daar ik meestal naar een blijspel ga kijken, verwacht ik toch een bepaald niveau van humor." 

'Abdij RUSTique' van SB Simaeys ging in 2019 in première

Met welk bekend theaterpersonage voel jij je verbonden? Waarom?

"Ik heb niet bepaald een voorkeur. Een personage is pas goed als hij het personage IS en niet SPEELT." 

Welk van jouw stukken zou je zeker aanraden aan een gezelschap? 

"Abdij RUSTique is mijn eerste blijspel dat ik zelf geschreven heb. Waar ik vooral naartoe gewerkt heb is het visuele. Ik hou er namelijk van dat er heel wat elementen in zitten wat klank, licht en decorstukken betreft. Ook kledingwissels of rekwisieten komen tot hun recht. Er is over nagedacht en diep uitgewerkt. Het is ook leuker voor de mensen achter de schermen om actief mee te werken en te denken om alles op tijd aan te geven of te veranderen waar nodig. Villa Karma is mijn 2de stuk, een thrillerkomedie met terug heel wat visuele elementen. Dit stuk zal zeker niet de laatste in de reeks zijn, dus wordt vervolgd!" Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x