Auteur in de spotlights: Jover SK

"Een acteur leert elke dag bij, wanneer ik daar als auteur aan kan bijdragen zijn mijn stukken al voor de helft geslaagd."

17 mei 2019

Jover SK is het pseudoniem van schrijversduo Steven Vermandel en Kristien Jonckheere. Samen bundelen ze hun fantasie, inspiratie en gevoel voor humor om de Vlaamse toneelgezelschappen te voorzien van een arsenaal aan moderne Vlaamse komedies. Onlangs ging hun stuk 'Boerenkronkels' succevol in première. Jover SK heeft op korte tijd al een aanzienlijk aantal nieuwe teksten bij ALMO ingediend, zo veel dat we hun tempo om de stukken hier te lezen en te registreren moeilijk kunnen volgen! Wat is je favoriete toneelstuk aller tijden?

"'Tom, Dick & Harry'. Hier speelde ik zelf een te gekke rol in. Ik had de rol van Dick en mocht drank en sigaretten smokkelen. Om niet te zeggen wat mijn broer Harry moest doen. De reacties achteraf waren geweldig, daar doet een acteur het toch voor? Het publiek naar een hoogtepunt brengen, die je de volgende keer weer moet evenaren."

Wie of wat wakkerde je liefde voor toneel aan?

"Vroeger ging ik met mijn ouders steeds naar een gemeentelijke theatergroep kijken, daar kreeg ik stilaan de kriebeles te pakken. Pas na een carrière switch, was het voor mij mogelijk om me volledig te geven in het theater."

Waarom schrijf je graag toneelteksten?

"Niet alleen de kriebels en vlinders voor het spelen op scene sprak me aan, maar ik beschik ook over een levendige dosis fantasie. Wat je als schrijver zeker moet hebben, anders begin je er beter niet aan. Durf ook net dat tikkeltje verder te gaan, dan wat mensen verwachten."

Wat is je favoriete schrijf-plek?

"Zeer simpel, onze woonkamer, mijn bureaustoel aan de eettafel en helemaal alleen in huis aanwezig. Niet gestoord worden door externe factoren. Geen muziek op de achtergrond, volledige stilte…"

Wat is jouw remedie tegen een writer’s block? 

"Tot op heden heb ik daar nog niets moeten op vinden, maar ooit zal ik waarschijnlijk eens mezelf tegenkomen, omdat het schrijven momenteel aan een treinsnelheid voorbij raast. De fantasie vliegt mij om de oren. Ik probeer zeer regelmatig te schrijven. Niet enkele weken niet en  dan een paar weken wel. Ik probeer steeds regelmaat in het schrijven te brengen."

Welke opvoering is jou echt bijgebleven en waarom?

"Hierboven had ik het al over Tom, Dick en Harry maar er zijn er zo véél, ik weet niet waar eerst te beginnen en wil niemand voor de schenen schoppen. Zelf ben ik actief speler bij ’t Brugs Variété Theater, daar hebben we al menig uren afgelachen…. Zowel voor, tijdens, als na de repetities en voorstellingen."

'Boerenkronkels' door het Brugs Variététheater (©Brugs Variététheater)

Wanneer is een toneelstuk voor jou pas echt geslaagd? 

"Een toneelstuk is pas geslaagd als de vereniging die uw stuk brengt, vruchten draagt uit wat je als auteur doet, de insteek. Een acteur leert elke dag bij, wanneer ik daar aan kan bijdragen zijn mijn stukken voor de helft geslaagd, de andere helft moeten we danken aan het spel van de acteurs en regisseur en uiteraard aan het trouwe publiek van theatergezelschappen die hun gading vinden in theater. Zowel professioneel als amateurtoneel."

Met welk bekend theaterpersonage voel jij je verbonden? Waarom?

"Ik heb géén gekende of bekende speciale theaterpersonages, ik probeer verschillende typetjes uit in mijn stukken. In een komedie kan je er alle kanten mee op. Voor mij moeten de personages vooral leven, over een dosis mentale kennis beschikken en mogen ze nu en dan wel eens uit de boot vallen, als je begrijpt wat ik bedoel."

Welk van jouw stukken zou je zeker aanraden aan een gezelschap? 

"De stukken die ik zeker zou aanraden zijn allemaal komedies:"

'Drie flikken in Costa Rica'

"6H/5D  Het is geen échte deurenkomedie, maar leunt er toch tegenaan."

'Toy Boy'

"4H/5D  Is een stuk met twee decors pal tegenover elkaar, met een derde decordeel tussen de twee decors “de gang” in de flat."

'De Butler en de Meid'

"4H/3D  Waarvan 1 dame met een dubbelrol, een komedie waar de baas nog baas is en neerkijkt op zijn personeel."

'Afbetaald'

"5H/6D Een deurenkomedie voor een cast van jong tot oud."

'Agnes komt inwonen'

"5H/4D Misverstanden alom, met het verleggen van slapende acteurs"

'De geest van oma'

"4H/5D  Mijn recentste stuk “ uit januari ’19” waar technische aspecten aan bod komen. De technische decordienst van een theater, kan veel mooie scenes brengen in dat stuk. Een echte aanrader…."

"Dit zijn de stukken waar ik tijdens het schrijven zelf veel plezier aan beleefde. Het zijn ook stukken die één voor één door de regisseur van een toneelgezelschap kunnen bijgewerkt worden. Tenslotte geven wij als auteur een rijrichting aan en de regisseur en de acteurs maken het werk af. Ik kan tevreden terugkijken wanneer, spelers, regisseur, alle medewerkers voor en achter de schermen en bezoekers tevreden zijn. Dan mag je als auteur zeggen “We did it again”!"

Lees ook nog de andere werken van Jover SK:

'Als de vrouw van huis is '

'Boerenkronkels'Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x