Auteur in de spotlights: José Ruysevelts

"Ik haal mijn inspiratie uit dagdagelijkse dingen, en mijn fantasie doet de rest"

3 juni 2019

José Ruysevelts is één van onze vaste leveranciers van komedies en blijspelen. Haar stukken worden zeker gesmaakt door menig amateurgezelschap, en ze heeft intussen al een 50-tal titels op haar naam staan! Na haar pensioen, begon ze met toneelspelen en waagde het erop om ook zelf eens de pen ter hand te nemen. Na de positieve reacties van haar vrienden, werd toneel schrijven voor haar een echte passie. 


Wat is je favoriete toneelstuk aller tijde?

ROBBIE van Jack Staal 

Wie of wat wakkerde je liefde voor toneel aan? 

Mijn ouders waren echte toneelliefhebbers ! In de brede zin van het woord dan... Elke zaterdag reden ze in de late jaren '50  naar Antwerpen, soms naar de KNS, soms naar de AB. Toen kon je in Antwerpen zelfs wekelijks een nieuwe revue gaan bekijken. De revues in Billiard Palace en Hacienda waren echt een begrip. Mijn ouders hadden een abonnement  en  ik mocht  al vroeg  mee!

Waarom schrijf je graag toneelteksten?

Ik heb altijd graag geschreven. Toen ik als achtjarige een opstelwedstrijd won, was het hek van de dam. Ik wou schrijfster worden... Mijn vader vond dat ik eerst maar eens een serieus beroep moest leren. Onderwijzeres  bijvoorbeeld.  Tja… Ik vond dat  ook  een goed idee. Ik studeerde af  in 1964, werkte 37 jaar als juf bij Wavo en schreef af en toe een artikeltje voor een pedagogisch tijdschrift... En dat was dat.

Na mijn pensioen  begon ik toneel te spelen en zo nam ik  de draad van het schrijven weer op. Toneelstukken schrijven werd een passie… Ik  schreef mijn eerste komedie, liet het lezen aan vrienden en die vonden het de moeite. Ik trok de stoute schoenen aan en ging  mijn werk persoonlijk aanbieden bij ALMO. Na een tijd kreeg ik een telefoontje dat mijn werk aanvaard was. Meer nog… Een maand later zou het opgevoerd worden. En zo ging de bal aan  ’t rollen… Ondertussen heb ik 51 stukken op de teller staan. En jawel hoor … Allemaal geregistreerd bij ALMO! 

Wat is jouw remedie tegen een writer’s block? 

Dat heb ik nog nooit gehad. Ik haal mijn inspiratie uit dagdagelijkse dingen. Die sla ik op in een kaftje. En mijn  fantasie doet de rest...

Welk toneelstuk is jou echt bijgebleven en waarom?

Er zijn er meerdere … 'Het gezin Van Paemel' vind ik nog altijd een meesterwerk… Maar de hedendaagse 'Robbie' van Jack Staal  vind ik nog altijd de max ! Ik sta  ook  volledig achter FATA MORGANA (van mezelf) omdat regisseur Jef  Du Bin, de cast,  en de technicus er iets bijzonders hebben van gemaakt …   

Wanneer is een toneelstuk voor jou pas echt geslaagd? 

* Als de zaal volledig "mee"  is ..

* Als je een speld kan horen vallen , bij een aangrijpende scène..

* Als een grap goed getimed is en de zaal uit zijn dak gaat…

* Als je iemand, die je niet kent, hoort zeggen: "Amai, dat was goed!"

Met welk bekend theaterpersonage voel jij je verbonden? Waarom?

Ik hou van het spel van Leah Thijs, haar taal en présence. Idem Sien Eggers, Camilia Blereau en Chris Lomme. Fantastische actrices die zowat elke personage kunnen neerzetten. Bij de mannen bewonder ik  Lucas Van Den Eynde,  Axel Daeseleire en Peter Van den Begin.

Welk van jouw stukken zou je zeker aanraden aan een gezelschap? 

'KERMISKINDEREN' :  een mooi stuk met een lach en een traan

'DE ROYALS VAN DE MOLENSTRAAT' :  een fijne satire op ons koningshuis

'VERLOREN KINDERTIJD'  :  verborgen familiegeheimen en vriendschap

'PARELS VOOR  DE  ZWIJNEN' :  een komedie voor groot publiek

En nog zoveel meer …

In mijn toneellijst vind je al mijn stukken, aard en bezetting. Gewoon aanvragen via ruysevelts.jose@skynet.be 

Mijn allernieuwste  stuk heeft als titel 'Als korrels zand', naar een waar gebeurd verhaal. Binnenkort is het af en te verkrijgen bij ALMO.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x