ALMO voegt oeuvre Karst Woudstra toe aan repertoire

ALMO mag vol trots aankondigen dat het vanaf heden de rechten van Karst Woudstra vertegenwoordigt

29 april 2024

Op 29 augustus 2023 is Karst Woudstra overleden. Hij is 76 jaar geworden. Regisseur, vertaler en (toneel) schrijver Karst Woudstra was een gedreven eenling die een veelzijdige bijdrage leverde aan de Nederlandse en Vlaamse theatercultuur. Hij schreef meer dan 30  toneelstukken en vertaalde er meer dan 70. De meeste toneelstukken van August Strindberg, waar hij ook zijn promotie onderzoek over schreef, en Henrik Ibsen zijn door Woudstra vertaald. En hij kreeg grote bekendheid met zijn vertalingen en regies van de toneelstukken van de Zweedse schrijver Lars Noren. Woudstra regisseerde bij talloze gezelschappen in Nederland en Vlaanderen en daarbuiten: De KNS, KVS, DE Korre, Het Publiekstheater, Nationale toneel, Toneelschuur producties et cetera.

ALMO vertegenwoordigt vanaf heden het toneelwerk van Karst Woudstra, zowel zijn eigen toneelstukken als het merendeel van zijn vertalingen.

Hier willen we graag aandacht vragen voor zijn eigen toneelstukken. We hebben er vier uitgekozen: Hofscenes, Een Zwarte Pool, Duifje Klok & De linkerhand van Meyerhold. 

Hofscenes.  M: 11 – V: 4. Première 10 – okt – 1981. Regie: Gerardjan Rijnders. Tragedie.

Hofscenes was het debuut van Woudstra als toneelschrijver. Een moderne interpretatie van het Don Carlos verhaal, wat onder andere Verdi en Schiller al eerder geïnspireerd had. De geschiedenis van Don Carlos is opgebouwd uit dezelfde stof als die waaruit Mythen gemaakt zijn. Oedipus Huwt zijn moeder en doodt zijn vader. In Hofscenes is de situatie omgekeerd: Koning Philips huwt de vrouw die voor zijn zoon bestemd was en doodt hem. Een klassiek vader – zoon conflict, alleen met een andere winnaar. Een indringende krachtige tragedie, zeer geschikt voor de grote zaal.


Een Zwarte Pool . M: 3 – V: 2. Première 4 – april - 1992. Regie: Albert Lubbers. Tragi – komedie.

Het echtpaar Lilly en Seiffert kopen kunst, maar hebben de schilderijen inmiddels uit de woonkamer verwijderd. Het huwelijk wankelt. De Berlijnse muur is gevallen. Het Westen is bang voor stroom van immigranten uit het Oostblok. Een jeugdvriend komt met zijn vrouw op bezoek voor een etentje. De twee echtparen zijn rond de veertig en erg ongelukkig. Er is een jonge Poolse student in huis, Zygmynt, die als zwartverdiener hun huishouding doet, maar bij hun vrienden juist de angst aanwakkert voor een immigratiegolf naar het Westen. Uiteindelijk gaat alles mis. 

Een zwarte Pool is een tragi-komedie, hilarisch en aangrijpend, en gaat over de vraag: hoe te leven? 

Misschien wel Woudstra’s beste stuk.


Duifje Klok – M: 2 – V: 5 Première: 18 – september – 1993. Regie: Albert Lubbers. Tragi – komedie.

Een komedie voor vijf vrouwen tussen de 20 en de 60 en twee jonge mannen. Vier vriendinnen zijn op vakantie in Toscane.  Hun verhoudingen zijn gecompliceerd. Om ‘Duifje klok’ te gedenken, een 25 jaar geleden overleden bevriende opera zangeres, organiseren ze een huisconcert. Maar het feestje ontspoort.  Men probeert de scherven te lijmen. Maar iedere keer als de vrede en verzoening nabij lijkt, gaat alles weer mis. Een toneelstuk tussen Golden Girls en Lars Norén.De Linkerhand van Meyerhold – M: 4 - Première 27 – maart – 1990. Regie: Karst Woudstra. Tragi -komedie.

De linkerhand van Meyerhold is een geestige en beklemmende dans van drie broers en een marinier rondom een afwezige, dode moeder. Een psychologisch zeer geloofwaardig noodlotsdrama. Vier gelijkwaardige rollen voor vier jonge acteurs.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x